Zevenaar.
Het bruisende hart van De Liemers

Zevenaar is een fijne en compacte stad met een dorps karakter. Het gezellige en historische centrum heeft een gevarieerd winkelaanbod en u vindt er tal van aanvullende voorzieningen op het gebied van kunst, cultuur, uitgaan, zorg en een bruisend verenigingsleven. Maar ook wat verder weg is genoeg te beleven. NS Station Zevenaar ligt vlakbij en op termijn zal een tweede station gebouwd worden in Groot-Holthuizen. Met de snelweg A12 en de A15 binnen bereik, bent u in no-time in Arnhem, Doetinchem, Utrecht of Duitsland. En in een oogwenk bent u in het prachtige groene landschap van ‘De Liemers‘ met zijn rivieren, bossen, grazige weiden en bochtige dijken.

Een plek die mensen verbindt

“Op 3 april 1945 lieten terugtrekkende Duitse troepen op het kruispunt Arnhemsestraat-Grietsestraat een zware springlading ontploffen. Bij deze grote klap vielen geen slachtoffers, maar de ravage was enorm. De hotels ‘De Leeuw’ en het ‘Hof van Berlijn’, de bakkerij van Van Swaay- Kleve en het huis van de freules Van Nispen werden met de grond gelijk gemaakt. Enkele uren later werd Zevenaar door de ‘Royal Winnipeg Rifles’ bevrijd.”

“Schuin tegenover deze bijzondere plek in de Zevenaarse geschiedenis werd in 1959 het nieuwe gemeentehuis gebouwd. Ik mocht daar ruim 15 jaar als burgemeester zetelen. En met heel veel plezier. De locatie was geweldig, zo in het hart van de stad. Als burgemeester wilde ik vooral dat het raadhuis een plek was waar de politiek zich verbond met de burger. Daar bood het gebouw ook alle mogelijkheden toe. Ik hield er nieuwjaarsrecepties en er vonden evenementen en exposities plaats. Iedereen was altijd welkom en dat blijft zo, ook in Het Oude Raadhuys.”

“De plannen voor de herontwikkeling van het oude gemeentehuis sluiten naadloos aan op wat het gemeentehuis ooit was: een plek van samenkomst en verbinding. Ik heb mijn hart verpand aan dit stukje Zevenaar. En ik wens de nieuwe bewoners straks net zo’n mooie tijd als ik er heb gehad. Het is geweldig dat deze markante plek in het hart van Zevenaar nu een nieuwe toekomst tegemoet gaat.”

Jan de Ruiter
Burgemeester van Zevenaar 2001 – 2016

 

Fotogallerij