Een plek die mensen verbindt
“Op 3 april 1945 lieten terugtrekkende Duitse troepen op het kruispunt Arnhemsestraat-Grietsestraat een zware springlading ontploffen. Bij deze grote klap vielen geen slachtoffers, maar de ravage was enorm. De hotels ‘De Leeuw’ en het ‘Hof van Berlijn’, de bakkerij van Van Swaay- Kleve en het huis van de freules Van Nispen werden met de grond gelijk gemaakt. Enkele uren later werd Zevenaar door de ‘Royal Winnipeg Rifles’ bevrijd.”
“Schuin tegenover deze bijzondere plek in de Zevenaarse geschiedenis werd in 1959 het nieuwe gemeentehuis gebouwd. Ik mocht daar ruim 15 jaar als burgemeester zetelen. En met heel veel plezier. De locatie was geweldig, zo in het hart van de stad. Als burgemeester wilde ik vooral dat het raadhuis een plek was waar de politiek zich verbond met de burger. Daar bood het gebouw ook alle mogelijkheden toe. Ik hield er nieuwjaarsrecepties en er vonden evenementen en exposities plaats. Iedereen was altijd welkom en dat blijft zo, ook in Het Oude Raadhuys.”
“De plannen voor de herontwikkeling van het oude gemeentehuis sluiten naadloos aan op wat het gemeentehuis ooit was: een plek van samenkomst en verbinding. Ik heb mijn hart verpand aan dit stukje Zevenaar. En ik wens de nieuwe bewoners straks net zo’n mooie tijd als ik er heb gehad. Het is geweldig dat deze markante plek in het hart van Zevenaar nu een nieuwe toekomst tegemoet gaat.”
Jan de Ruiter
Burgemeester van Zevenaar 2001 – 2016